slo | eng

SIOUG 2011 / Damjan Žiberna

Izkušnje z uporabo Oracle VM

Virtualizacija podatkovnega centra je danes nekaj povsem vsakdanjega. V svetu virtualizacije se srečujemo z raznimi ukrepi proizvajalcev, ki nas na tak ali drugačen način želijo preusmerit v uporabo zapovedane rešitve za virtualizacijo. Oracle pri tem ni nikakršna izjema, saj je OracleVM edina podprta platforma za virtualizacijo, ki jo podpirajo za svoje produkte.

V Sloveniji je produkt OracleVM še relativno neznan in zelo malo uporabljen, saj večina podjetij uporablja že katero od drugih tehnologij. Smer razvoja tehnologije je vse bolj usmerjena v ustvarjanje centralnih procesnih enot z več jedri, Številke, ki označujejo hitrost CPU se že nekaj let niso bistveno povečale. Virtualizacija tako postaja vse bolj "mainstream" tehnologija, ki hkrati tudi osvobodi delovanje sistemov od specifik same strojne opreme.

Skozi predstavitev je avtor želel podati nekaj tehničnih podrobnosti o sami tehnologiji Xen, ki jo izkorišča prav OracleVM (pa tudi Citrix XenServer, SLES 10, RHEL 5, RHEV). Gre za preizkušeno in robustno osnovo, ki ji je Oracle dodal še zelo funkcionalen uporabniški vmesnik za upravljanje. Še posebej je to opazno pri verziji OracleVM 3.0.1, ki ima v času same predstavitve še nekaj manjših pomanjkljivosti, ki so verjetno že odpravljene.

Uporaba OracleVM rešitve je brezplačna, saj se je Oracle odločil, da licenc za uporabo ne bo. Praviloma pa se stranke vselej odločijo za naročilo podpore, ki je v primerjavi s stroški, ki jih ima stranka z ostalimi tehnologijami, poceni. V Abakusu smo že naleteli na primer, ko nam je podpora stranki s strani Oracle prišla prav. Za eno od priklopljenih naprav na strežnik so potrebovali novejši gonilnik, ki ga je Oracle pravočasno priskrbel.

Vabimo vas, da si ogledate predstavitev in tudi sami preizkusite OracleVM virtualizacijo.

 

pdf icon prenesi prezentacijo